Apologetics Index
Iatrosofie
spacerSpacer

Iatrosofie

(Dutch-language only, for now)

line

Nieuws Artikelen    Zoekmachine Resultaten   

Tientallen personeelsleden van het Schiedamse kinderdagverblijf Honki Ponk zijn door het bestuur ontslagen. Ook een aantal leidsters die ''ziek'' thuis zitten,zijn hun baan kwijt.

Het conflict bij de instelling draait om het besluit van directrice Van Wolferen om de omstreden iatrosoof De Kok als bestuursadviseur te benoemen.
NOS Teletekst, 9 Januari, 2001

De omstreden Haagse iatrosoof J. P. de Kok is in Kralingen een school begonnen. Hij geeft aan de Hoflaan les aan tien tot vijftien leerlingen van 16 jaar en jonger volgens de iatrosofische leer. Optreden tegen zijn handelwijze lijkt echter moeilijk.

Volgens het ministerie van Onderwijs kunnen ouders op levensbeschouwelijke basis met succes vrijstelling van de Leerplichtwet krijgen voor hun kroost. De gemeente Rotterdam onderzoekt de zaak, maar zegt niets te kunnen doen zolang niet is aangetoond dat in Rotterdam leerplichtige kinderen onderwijs wordt onthouden.

Het gerechtshof in Den Haag veroordeelde de 45-jarige Hagenaar in 1993 tot twee jaar cel voor het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel aan een 46-jarige patiŽnte en haar baby. Hij schreef alternatieve behandelingen voor waardoor de slachtoffers bijna overleden. De dood van een 2-jarig meisje zou ook het gevolg zijn van een iatrosofie-therapie, maar de rechtbank in Breda sprak hem vorig jaar daarvan vrij. De Kok geldt als de grote voorganger van de iatrosofie, een mengsel van filosofie, religie en geneeskunst op natuurbasis. De iatrosofie wijst de reguliere geneeskunde volstrekt af. Een kankerpatiŽnte werd ooit geadviseerd gras te eten en piano te spelen bij wijze van therapie.

De iatrosofische vestiging aan de Hoflaan noemt zich Michaelsgenootschap. Aanbellen en telefoneren is tevergeefs. In beide gevallen wordt geantwoord met 'geen commentaar'. Ook in ander opzicht lijkt het genootschap een nogal gesloten karakter te hebben.
[...meer...]
Omstreden iatrosoof start school, Rotterdams Dagblad, Jan. 9, 1997

- Artikelen -
Wie is toch die iatrosoof Jan Pieter de Kok rondom wie het nu al een maand crisis is in het Schiedamse kinderdagverblijf Honki Ponk? Bij toeval ontdekten de ouders dat directrice M. van Wolferen zich liet adviseren door deze zich 'iatrosoof' noemende heer De Kok. In het verleden is hij meerdere malen in opspraak geraakt, veroordeeld ook, voor de manier waarop hij zieke mensen behandelt. Wie is hij, wat houdt zijn iatrosofie in?

Die vragen proberen Hugo Verbrugh en Maud Kips te beantwoorden in een boekje dat over enkele weken verschijnt bij hun stichting Kairos -karma en reÔncarnatie. Verbrugh en Kips houden zich middels onderzoek en onderwijs bezig met de begrippen 'karma' en 'reÔncarnatie', zoals die onder meer gehanteerd worden in de antroposofie van Rudolf Steiner.
[...meer...]

Secular 'Luister en voel medeleven' Noemt iatrosofie terloops.
Secular Ziektekostenverzekering; eigen schuld en schadebeperkingsplicht Een bespreking van het arrest van de Hoge Raad van 11 september 1998

- Nieuws -
Let wel: Zie voor de meest recente berichtgeving, deze site over the perikelen rond Honki Tonk.

Secular Rotterdams Dagblad artikelen
Secular Trouw artiklen

Oudere Artikelen:
Secular Iatrosoof blijft actief bij Honki Ponk Rotterdams Dagblad, 29 Dec. 2000
Secular Directrice Honki Ponk breekt met iatrosoof Rotterdams Dagblad, 14 Dec. 2000
Secular Iatrosoof adviseur bij Schiedamse crŤche De Telegraaf, 12 Sep. 2000
Secular Omstreden iatrosoof start school Rotterdams Dagblad, 30 Nov. 1999
Secular Vrijspraak voor iatrosoof De K. De Telegraaf, 6 Feb. 1996
Secular Sekteleider heeft illegale kinderklas De Telegraaf, 2 Sep. 1997
Secular Opleiding tot iatrosoof deelt in onderwijsvrijstelling Verwijzingsuitspraak Hof Amsterdam, 10 Jun. 1997

Sites

Secular Kinderopvang Honki Ponk (Dutch language) Meest complete Nederlands-talige site over de problemen rond Kinderopvang Honki Ponk m.b.t iatrosoof J.P. de Kok

- Zoekmachine Resultaten : ''Iatrosoof''-
» AltaVista
» FAST